BAZLAMAČA SA PRELJEVOM OD ŠUMSKOG VOĆA

Bazlamača, zlevanka.. mnogo je naziva za ovu starinsku slasticu koju su pripremale naše bake, a mi se ovdje da održavamo tradiciju…
Priprema je vrlo jednostavna, a ono što je najbitnije je da sastojci budu domaći, koliko god je to moguće.. Radio sam je svega nekoliko puta, mnogo je recepata.. a ja vam naravno donosim – najbolji! 🙂 ovo je slatka verzija! 🙂

Sastojci:

200 grama šećera
2 jaja
0,5 kg kisele vrhnje (najbolje je koristiti domaću)
400 ml tekućeg jogurta (može i kiselo mlijeko)
400 ml mlijeka
žlica ulja
350 grama kukuruznog brašna (također se preporuča domaće, ali za ovu priliku ja domaće nisam uspio nabaviti)
1 prašak za pecivo
žličica soli

Priprema:

U većoj zdjeli prvo dobro umutiti jaja i šećer pjenjačom. Zatim postepeno dodavati tekuće sastojke (mlijeko, jogurt, vrhnja, ulje) i sol te dobro izmiješati.
U posebnu zdjelu stavite brašno te dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte.
Brašno postepeno stavljajte u tekuću smjesu i pritom miješajte sve dok ne dobijete finalnu smjesu.
Nemojte se prepasti kada vidite gustoću smjese. Ona mora biti takva, tekuća, nešto slično kao smjesa za palačinke.
Smjesu je potrebno izliti u nauljeni protvan. Ja sam je radio u manjem protvanu, ali i u onom većem 30×35 koji više preporučam. Naime, ako je protvan manji, zlevanka će naravno biti nešto “deblja, logično, ne? 🙂
Zlevanka se peče na 200 stupnjeva pola sata. No i sami ćete vidjeti kako ona u zadnjih 5 minuta ima lijepu smeđkastu boju, tako mora i biti 🙂
Ako ste radili ispravno i ako su sastojci bili domaći, i vrhnja i brašno. zlevanka bi trebala imati dva sloja, “žuti i bijeli”. S obzirom da sam ja koristio kupovno brašno, ovaj puta mi se nije posrećilo. Ali daleko od toga da bazlamača nije bila fina. Probajte i uvjerite se sami 🙂

Prije serviranja bazlamača se mora ohladiti.

Ukoliko u trenutku pripreme ove slastice nemate svježeg šumskog voća, količinu od cca 500 grama skuhajte zajedno sa 150 grama šećera. Kada vam smjesa zakuha, još neko vrijeme miješajte na laganoj vatri a nakon toga smjesu ohladite.

Na internetu je jako puno recepata, ja sam se prije pripreme konzultirao sa svojima iz obitelji, ali i receptom od dragog kolege Saše sa Sašine kuhinje, koji mi je bio dragi gost na radionici na Dubovcu. Na linku koji sam vam postavio imate i njegov video recept pa ako vam pomogne, svakako “navratite” do njega 🙂



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: